Top

Bonen en granen

Fagioli al tonno voor 4 personen
  • 300 g gedroogde witte bonen
  • 300 g tonijn uit blik in olie
  • 1 gepelde ui in ringen
  • 5 basilicumblaadjes
  • 1 teen knoflook fijngehakt
  • 4 el olijfolie
  • zout en peper
Laat de bonen een nacht weken. Ca. 45 minuten koken en goed laten uitlekken. In een kom de bonen, ui, uitgelekte tonijn, fijngehakte basilicum en knoflook goed doo relkaar mengen. Op smaak brengen met zout en peper. Deze zomerse salade smaakt lekker met een glas Argiolas Costamolino.



Kikkererwtensoep voor 4-6 personen vegetarisch
 
  • 300 g kikkererwten
  • 1 grote ui
  • 1 wortel
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 laurierblad
  • 1 glas olijfolie
  • 1 bakje verse Italiaanse kruiden
  • 4 middelgrote aardappels
  • 2 groentebouillonblokjes
  • zout
 
Laat de kikkererwten 24 uur in water wellen. Snij de ui, wortel en bleekselderij klein en fruit de groenten in een grote pan in olijfolie. Voeg vervolgens 2l water, de kikkererwten, de bouillonblokjes en zout toe. Daarna de grof gesneden kruiden, de in kleine stukjes gesneden aardappels en het laurierblad er bij doen.
Laat vervolgens de soep ongeveer 2 uur zachtjes koken tot de kikkererwten zacht zijn. Om de groenten wat kleiner te maken kan je eventueel met een staafmixer door de soep gaan. Breng de soep op smaak met zout en peper en voeg een scheutje extra vergine olijfolie toe. In kommen serveren met geraspte Parmezaanse kaas erover. Lekker met geroosterd brood.



Pasta e ceci voor 4 personen
 
  • 200 g kikkererwten
  • 300 g kleine pasta
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 teen knoflook geperst
  • 1 stengel bleekselderij in stukjes
  • paar blaadjes salie fijngehakt
  • wat rozemarijntakjes fijngehakt
  • wat verse oregano fijngehakt
  • 2 takjes peterselie
  • 70 g pancetta in blokjes
  • olijfolie
 
De kikkererwten een nacht laten weken in laagje water, daarna in water met wat zout 4 uur laten koken. Pureer de helft van de erwten.
Doe wat olie in een hapjespan of wok en fruit de ui, knoflook, kruiden, bleekselderij en bak vervolgens de pancetta mee. Kook intussen de pasta volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Voeg daarna de pasta, de erwtenpuree en de overgebleven erwten bij de ui, kruiden en pancetta. Warm nog even goed door en maak het af met wat geknipte peterselie en sprenkel wat extra vergine olijfolie over het gerecht.
Lekker met een kruidige rode wijn, zoals Leverano Rosso.



Farro perlato bijgerecht voor 4 personen

  • 250 g Farro perlato (spelt)
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 500 ml groentebouillon
Fruit de ui met de knoflook in wat olijfolie in een pan. Voeg de spelt toe en de bouillon. Laat het geheel 30 min. koken. Voeg wat water toe als het dreigt op te drogen. Op smaak brengen met zout en peper. Strooi er wat rucola en Parmezaanse kaas over. Lekker met lamsworstjes of vis.